Hakkımızda


TARİHÇE
Osmanlı Arşivi Araştırma ve Uygulama Merkezi (OSAUM), İstanbul Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olmak üzere 2017 tarihinde teşekkül etmiştir. Merkezin teşkilat ve görevlerine dair yönetmelik Resmi Gazete’nin 29988 sayı ve 23.02.2017 tarihli nüshasında neşredilerek yürürlük kazanmıştır. Merkezin ilk müdürü sıfatıyla Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Fuat ÖRENÇ atanmıştır (09/05/2017). 

Merkezin kuruluş amacı olarak şu hususlar belirlenmiştir: Osmanlı arşivlerinden yararlanılarak Osmanlı sosyal, siyasi, iktisadi, dini ve kültürel tarihi hakkında bilimsel araştırmalar yapmak; arşivi bulunan kurumlarla işbirliği yapmak ve uzman yetiştirilmesine katkı sağlamak; Üniversitelerin farklı alanlarında faaliyet gösteren akademisyenler ile işbirliği yaparak sinerji oluşturmak ve Osmanlı araştırmalarına dinamizm kazandırmak; Türkiye’de Osmanlı araştırmalarına yönelik farkındalığı geliştirmek ve bu çerçevede kurs, seminer, kongre, sempozyumlar ve sertifika programları düzenlemek; lisansüstü programlar yürütmek; araştırma ve incelemeler yapmak üzere yurt dışına gidecek bilim insanlarına destek sağlamak; ulusal ve uluslararası kuruluşlar ile işbirliği ile bilimsel organizasyonlar gerçekleştirmek ve gerektiğinde bu kuruluşlara destek sağlamak; Osmanlı Devleti ile asırlar boyunca geçmişi yaşamış ve ortak bir kültürü paylaşmış toplumların tarih yazımına katkı yaparak, bu toplumların birbirlerini daha iyi tanımalarına, tarihi temelleri olan ön yargılardan arınmalarına ve ortak hareket etmelerine zemin oluşturacak araştırmalar yapmak; tarihsel tecrübelerden yararlanılarak Türkiye'nin bugünkü siyasi, sosyal ve kültürel sorunlarını anlamaya ve çözümler üretmeye katkı sağlamak. 

Merkezin bu faaliyet hedefleri doğrultusunda olmak üzere İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü ile Devlet Arşivleri Başkanlığı arasında 2017’de bir hususi protokol yapılmıştır. Bu protokol çerçevesinde İÜEF Tarih Bölümü programında “Arşiv Uygulamaları” dersi açılmıştır. Bu dersi alan Üniversitenin Tarih, Bilgi-Belge Yönetimi, Türk Dili ve Edebiyatı, Arap Dili ve Edebiyatı, Fars Dili ve Edebiyatı ve diğer ilgili sosyal bilimler programlarında eğitim gören öğrencilerinin ilim ve kültür tarihimiz açısından büyük zenginlikler barındıran Osmanlı Arşivi’nde mevcut tarihi mirası yakından tanımaları ve bu alanda teorik ve pratik uygulamalar yapmaları amaçlanmıştır. 2018 yılı Güz yarıyılından itibaren Arşiv Uygulamaları dersini alan öğrencilerin staj programı Osmanlı Arşivi’nin Kağıthane’deki binasında başlamıştır. 

İÜ OSAUM’un faaliyet hedefleri kapsamında 2019 yılından itibaren uluslararası etkinliklere başlanmıştır. Bu bağlamda İÜ Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi ile işbirliği halinde 14 Ekim-8 Kasım 2019 tarihleri arasında Irak Cumhuriyeti’nin farklı üniversitelerinden gelen akademisyenlere yönelik “Osmanlı Tarihi, Osmanlıca Yazmalar, Arşivler Eğitimi, Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Belge Restorasyonu” sertifika programı gerçekleştirilmiştir.